Bernard B. Barber Jr. Award for Excellence 2018

Bernard B. Barber Jr. Award for Excellence 20182018-10-31T13:59:14+00:00

2018 Winning Project – Santa Clara Valley Medical Center

The Woodwork Institute has selected the work of Stantec’s San Francisco office on the Santa Clara Valley Medical Center as the winner of the 2018 Bernard B. Barber, Jr., Award for Excellence. The Barber Award honors design professionals for projects in which the interior or exterior architectural millwork is a predominant feature. The Barber Award honors design professionals for projects in which the interior or exterior architectural millwork is a predominant feature.

The architectural millwork on this project is by Northwestern Design.

In selecting this project for the Barber Award, the judges mentioned the following reasons for choosing it as the winner:

“The complexity of the project and need to coordinate with other trades.”

“Best use of wood in different and inspiring ways.”

“The circular seating benches and walls just flow so beautifully.”

Scroll below to see photos and learn more about this project.

Image of wood panelled wall, the Woodwork Institute logo, and text: "Previous Barber Winners"

The Santa Clara Valley Medical Center on the South Bascom Avenue campus is a perfect example of the newest health care trend, which focuses on the most updated care for patients and their families. The 367,000-square-foot, six-story facility offers 168 private patient rooms with more space to accommodate families. The building includes a rehabilitation therapy center featuring aquatic therapy pools and a gym for those suffering from a brain or spinal cord injury or a stroke. The project also houses an indoor garden atrium, meditation room and support office.

In addition to state-of-the-art technology, the John & Susan Sobrato Pavilion showcases various works of art designed to offer a pleasant and soothing atmosphere for patients and their families. Overall, the facility provides the country with a durable hospital building that is comforting to those seeking care in times of need.

  • Total manufacturing hours – 42,631
  • Total installation hours for Santa – 7,945

The project was a collaborative design effort, involving many different materials. Teams worked to bring different tolerances of wood, plastics and steel together not only to create a unified look, but also to offer a durable, warm and acoustically friendly atmosphere. Bamboo wall paneling, with an inch thick of insulation, was used to maximize the acoustics throughout the facility, giving the public areas an inviting feel.

Perforated panels stretch across the bridge on the second floor, which looks down on the public lobby below. Various works of art – including paintings, murals, sculptures and mobiles – were worked into the overall design to create an aesthetically pleasing environment geared toward lifting spirits in emotional times.

3Form and lightblocks were used in the therapy pool spaces, while the reception area features steel and wood laminate desks placed strategically to greet visitors upon their arrival. Forest Stewardship Council (FSC) wood products were used in the overall design, showing Northwestern Design’s unwavering commitment to sustainable forest practices.

The work and intricate detail that went into each single occupancy patient room featured the latest and most advanced casework technology in the custom wardrobes, headboards and patient care cabinets. The tall, double-sided patient care cabinets are the featured casework piece in each of the rooms. The cabinets are designed so the nursing staff can restock supplies without disturbing patients inside the rooms. These cabinets include double-acting drawers, which are lockable from both sides. The headwall cutouts were all individually digitized and measured to house the unique medical casework per room. Field conditions in the patient rooms had to be taken into account and coordination among all the trades on the project was necessary to create the finished product.

Hospital guests who enter the impressive indoor garden atrium are welcomed by uniquely crafted benches throughout the space. A link slat wall for privacy stands on one side of the lobby. The benches and slat wall offer a quiet space for those seeking solitude, while also giving the area plenty of character.

The Santa Clara Valley Medical Center is not an area most people would seek out to visit. However, with state-of-the-art services and public spaces offering unique and aesthetic experiences for patients and families, the design and functionality of the facility has achieved the ultimate goal of providing comfort and support in times of need.